Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Νέο τμήμα σεμιναρίου θεατρικής αγωγής


Μετά από μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα
του Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου
έχουμε τη χαρά να ανακοινώσουμε τη δημιουργία νέου τμήματος:

Νέο τμήμα σεμιναρίου θεατρικής αγωγής 
         για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, 
θεατρολόγους,   ηθοποιούς  
αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική    
            έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων
(Νοέμβριος – Μάιος)
Κάθε Τετάρτη 18.00-21.00

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε...

Στα παραπάνω σεμινάρια μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον ανεξάρτητο και πλήρη οκτάμηνο κύκλο του Α’ Επιπέδου σπουδών ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να φοιτήσει για ένα επιπλέον οκτάμηνο στο Β’ Επίπεδο σπουδών του σεμιναρίου.

Στόχος των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των  συμμετεχόντων με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους θεατρικής αγωγής (Drama and Theatre in Education) προκειμένου να τις εφαρμόσουν μέσα στη σχολική τάξη (αναλυτικό πρόγραμμα και ευέλικτη ζώνη) ή στην προετοιμασία σχολικής γιορτής ή θεατρικής παράστασης με παιδιά.
Τα σεμινάρια είναι βιωματικά, αντίστοιχης φιλοσοφίας με τα εργαστήρια των παιδιών και στη συνέχεια έρχονται οι θεωρητικές πληροφορίες και κατευθύνσεις.
Στο σεμινάριο αυτό πραγματοποιούνται διδασκαλίες από έμπειρους συνεργάτες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει με αυτό τον τρόπο βασικές ενότητες που αποτελούνται από τις εξής ενότητες: Κύκλος προσαρμογής και καλλιέργειας της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων και ιστορίες-παραμύθια επιλεγμένα για αυτό το σκοπό. Εμβάθυνση, επεξεργασία ιδεών και σκέψεων μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο (Drama and Theatre in Education). Αξιοποίηση μιας ιστορίας δυνατότητες αφηγηματικών τρόπων. Κύκλο κινητικής έκφρασης και αγωγής του ρυθμού του λόγου και της κίνησης. Εικαστικές δυνατότητες με στόχο την κατασκευή σκηνικών και αντικειμένων θεάτρου. Το επίπεδο και η θεματολογία της κάθε διδασκαλίας διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο  ώστε να ανταποκρίνονται κάθε φορά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις που προκύπτουν. Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δουλεύουν  σε ομάδες και οργανώνουν τα δικά τους σχέδια μαθημάτων τα οποία παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα και ακολουθεί αξιολόγηση και προτάσεις.

Το  Β’ επίπεδο σπουδών των σεμιναρίων θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα είναι επίσης οκτάμηνης διάρκειας και απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει πλήρως και ολοκληρωμένα το A’ επίπεδο του οκτάμηνου σεμιναρίου θεατρικής αγωγής του Εργαστηρίου μας.
Βασικός στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανανεώσουν και να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη φιλοσοφία του Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεάτρου (Drama and Theatre in Education), τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, με τρόπο τέτοιο ώστε να προετοιμάσουν, στα πλαίσια του σεμιναρίου, το δικό τους σχέδιο μαθήματος εκπαιδευτικού Δράματος και στην συνέχεια να το εφαρμόσουν σε ένα από τα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας σε προκαθορισμένες συναντήσεις. Οι σχεδιασμοί των μαθημάτων, η εφαρμογή-διδασκαλία καθώς και η αξιολόγηση της όλης διαδικασίας γίνεται με την εποπτεία και την υποστήριξη της Πέγκυς Στεφανίδου Τσιτσιρίκου, αλλά και των υπόλοιπων διδασκόντων των οποίων το αντικείμενο ταιριάζει και μπορεί να εμπλουτίσει τα σχέδια μαθημάτων των συμμετεχόντων.

Οι ενήλικες που συμμετέχουν στα σεμινάρια
·                     παρακολουθούν ως παρατηρητές τα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών.
·                     Έχουν πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης του αλλά και αφού αποφοιτήσουν στη δανειστική βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου, η οποία περιλαμβάνει  βιβλία σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, παιδαγωγικού περιεχομένου, ψυχολογίας, παραμύθια, λογοτεχνία  κ.α και σε συνδυασμό με ανάλογο οπτικό και ακουστικό υλικό σε DVD και CD προσφέρουν  σπάνια εκπαιδευτικά και πνευματικά εφόδια .
·                     παρακολουθούν δωρεάν τις παραστάσεις της Μικρής Πόρτας.
·                     Παίρνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Εκτός από τις ειδικότητες που έχουν αναφερθεί παραπάνω οι συμμετέχοντες προέρχονται και από άλλους χώρους που στη δουλειά τους έχουν μια ειδική σχέση με παιδιά και εφήβους.

Για τη χρόνια 2016-2017 στο Εργαστήρι θα διδάξουν:

Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου, νηπιαγωγός, σκηνοθέτης,εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education) και διευθύντρια του Εργαστηρίου
Chris Cooper, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (England)
Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ in Dance Theatre), απόφοιτος του Laban Centre for Μovement and Dance του Λονδίνου
Σοφία Πάσχου,ηθοποιόςμουσικός, Pedagogical Teatcher training in Creative Theatre, Ma in Creative Theatre  - σε συνεργασία με τη LISPA (London International School of Performing Arts)
Δάφνη Δαυίδ, ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη θεατρική αγωγή μετά από διετή  φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του  Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα