Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018

Σεμινάρια θεατρικής αγωγής (Νοέμβριος – Μάιος)...Οι εγγραφές συνεχίζονται και τον Οκτώβριο....


Σεμινάρια θεατρικής αγωγής
Drama in Education/Thatre in Education
(Νοέμβριος – Μάιος)
            για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, 
θεατρολόγους,   ηθοποιούς  
αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική    
            έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων

Κάθε Τετάρτη 18.00-21.00


Στόχος των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των  συμμετεχόντων με τις σύγχρονες πρακτικές και μεθόδους θεατρικής αγωγής (Drama and Theatre in Education) προκειμένου να τις εφαρμόσουν μέσα στη σχολική τάξη (αναλυτικό πρόγραμμα και ευέλικτη ζώνη) ή στην προετοιμασία σχολικής γιορτής ή θεατρικής παράστασης με παιδιά.
Τα σεμινάρια είναι βιωματικά. Στο σεμινάριο αυτό πραγματοποιούνται διδασκαλίες από έμπειρους συνεργάτες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει  βασικές ενότητες:
Ø      Κύκλος προσαρμογής και καλλιέργειας της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων και ιστορίες-παραμύθια επιλεγμένα για αυτό το σκοπό.
Ø      Εμβάθυνση, επεξεργασία ιδεών και σκέψεων μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο (Drama and Theatre in Education).
Ø      Αξιοποίηση μιας ιστορίας δυνατότητες αφηγηματικών τρόπων.
Ø      Κύκλο κινητικής έκφρασης και αγωγής του ρυθμού του λόγου και της κίνησης.
Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δουλεύουν  σε ομάδες και οργανώνουν τα δικά τους σχέδια μαθημάτων τα οποία παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα και ακολουθεί αξιολόγηση και προτάσεις.

Οι ενήλικες που συμμετέχουν στα σεμινάρια
·                     παρακολουθούν ως παρατηρητές τα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών.
·                     Έχουν πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης του αλλά και αφού αποφοιτήσουν στη δανειστική βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου, η οποία περιλαμβάνει  βιβλία σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, παιδαγωγικού περιεχομένου, ψυχολογίας, παραμύθια, λογοτεχνία  κ.α και σε συνδυασμό με ανάλογο οπτικό και ακουστικό υλικό σε DVD και CD προσφέρουν  σπάνια εκπαιδευτικά και πνευματικά εφόδια .
 ·                     Παίρνουν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Στα παραπάνω σεμινάρια μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τον ανεξάρτητο και πλήρη οκτάμηνο κύκλο του Α’ Επιπέδου σπουδών ενώ παράλληλα έχει την δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί να φοιτήσει για ένα επιπλέον οκτάμηνο στο Β’ Επίπεδο σπουδών του σεμιναρίου.

Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210 32.49.829
Για τη χρόνια 2018-2019 στο Εργαστήρι θα διδάξουν:

Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου, νηπιαγωγός, εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education) και διευθύντρια του Εργαστηρίου
Chris Cooper, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (England)
Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ in Dance Theatre), απόφοιτος του Laban Centre for Μovement and Dance του Λονδίνου
Σοφία Πάσχου,ηθοποιόςμουσικός, Pedagogical Teatcher training in Creative Theatre, Ma in Creative Theatre  - σε συνεργασία με τη LISPA (London International School of Performing Arts)
Φλώρα Σπύρου, εκπαιδευτικός θεάτρου, ειδικευμένη στη θεατρική αγωγή μετά από διετή  φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του  Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα


Το Εργαστήρι θα λειτουργεί στο  νέο μας χώρο στο κτίριο της Σχολής Χιλλ,  
 είσοδος από την οδό Ναυάρχου Νικοδήμου 22, 
Πλάκα, πλησίον Μετρό Συντάγματος - Μετρό & ΗΣΑΠ Μοναστηράκι.
Ωράριο γραμματείας:
H γραμματεία λειτουργεί
μόνο τηλεφωνικά Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00-14.00
και τηλεφωνικά και με παρουσία στο χώρο Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-21.00
τηλέφωνο 210 32 49 829


Διεύθυνση Εργαστηρίου: Πέγκυ Στεφανίδου
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου

To εκπαιδευτικό δράμα…


Στο επίκεντρο του εκπαιδευτικού δράματος είναι οι πράξεις των ανθρώπων. Τις εντοπίζουμε μέσα σε ιστορίες (παραμύθια, μύθους, λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα, θεατρικά έργα), σε ιστορικά γεγονότα, σε φωτογραφίες, σε έναν τόπο, σε ένα μνημείο, σε ένα γράμμα και όπου υπάρχουν σημάδια ανθρώπινων πράξεων…
Τις πράξεις αυτές τις «βάζουμε» στο μικροσκόπιο μέσω των πολύτιμων εργαλείων που μας παρέχουν οι θεατρικές τεχνικές. Και τότε αρχίζει το παιχνίδι που με επίκεντρο τον ρόλο και τον αυτοσχεδιασμό προχωρά σε βάθος τις ανακαλύψεις μας.
Η ομάδα που συμμετέχει σε αυτή την εμπειρία βρίσκει το έδαφος να αναπτύξει την επινοητικότητα με τον τρόπο που οι συλλογικές διαπιστώσεις οδηγούν σε ατομική εξέλιξη.
Τα αντικείμενα που εμπεριέχονται στις πράξεις των ανθρώπων έχουν καθοριστική σημασία για την διερεύνησή μας. Ένα καθημερινό αντικείμενο αξιοποιείται από την ομάδα ώστε να αναρωτηθεί για την χρήση του, την ιστορία του, την σχέση του με τους ήρωες και τα γεγονότα που μας απασχολούν.
Μεγάλη σημασία έχουν οι απόπειρες που γίνονται ώστε να προταθούν τρόποι που το αντικείμενο αυτό «λειτουργεί» μέσα στην ιστορία, αλλάζει χέρια, «κρατείται» σε κύρια σημεία της εξέλιξης και έτσι, δοκιμάζοντας και προτείνοντας, το αντικείμενο γίνεται διερμηνέας σχέσεων, θέσεων, αξιών. 
Οι ανθρώπινες πράξεις που επιλέγονται είναι ανοιχτές προς διερεύνηση των νοημάτων τους, που θα επιτρέψει να αναδειχθούν οι διαφορετικές αλήθειες/αξίες. Το εκπαιδευτικό δράμα και ο δάσκαλος είναι εκεί με σκοπό να εντοπίσουν την ποικιλομορφία όσων αναδυθούν από αυτή την «ανασκαφή», να δώσουν το πεδίο για να αναμετρηθεί η ομάδα με τα πώς και τα γιατί. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να καταλήξουν σε κριτική που σχετίζεται με τις υποκειμενικές πεποιθήσεις του δασκάλου, με σωστές ή λάθος θέσεις, κάτι που δεν φέρει έτσι κι αλλιώς ο ικανός δάσκαλος εκπαιδευτικού δράματος και αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο εκπαιδεύεται και δοκιμάζεται συνεχώς.
Το εκπαιδευτικό δράμα αξιοποιεί μια σειρά από αναστοχαστικές τεχνικές και λειτουργίες που δίνουν την ευκαιρία στην ομάδα και στον δάσκαλο να διερευνήσουν στο εδώ και τώρα αλλά και να πάρουν μαζί τους ένα πολύτιμο μέρος αυτής της εμπειρίας, καθώς βγαίνουν και απομακρύνονται χρονικά από την διαδικασία. Μια εμπειρία βαθιά νοητική και στοχαστική και ταυτόχρονα απολαυστική, μέσα από εκείνη την ευχαρίστηση που προσφέρει η τέχνη και τα μέσα της, η ικανοποίηση της ανάγκης για αισθητικά ερεθίσματα, η ευκαιρία του βιωματικού παιχνιδιού.
Στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και τα όσα κάνει για να αναμετρηθεί με την ζωή του και την κοινωνία. Το εκπαιδευτικό δράμα προσπαθεί να δώσει αυτού του είδους την εμπειρία στα παιδιά και στον δάσκαλο ώστε να αναζητήσουν ποιοί είναι, ποιοί θα ήθελαν, θα άντεχαν, θα μπορούσαν να είναι σε συνάρτηση με τις κοινωνικές συνθήκες και ανάγκες, με τα αιτήματα που θέτει η κοινωνία για τα μέλη της καθώς και τα μέλη για την κοινωνία που ζουν.
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου
Διευθύντρια Εργαστηρίου θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου