Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Master Class (για δύο Σαββατοκύριακα) με τον Chris CooperΤο Εργαστήρι Θεάτρου -Ξένια Καλογεροπούλου
Οργανώνει
Master Class (για δύο Σαββατοκύριακα)
με τον Chris Cooper*

Με θέμα: Ο εαυτός και η κοινωνία –  Η κοινωνία και ο εαυτός

Με αφορμή τη θεατρική μεταφορά του Chris Cooper
στη νουβέλα του Στίβενσον
 “ Η Παράξενη Υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ”.


 «…Θα πρέπει λοιπόν να πολεμήσεις την αμαρτία μέσα στη σάρκα έχοντας στο νου σου το πνεύμα του νόμου του Θεού. Όλα τα άλλα είναι νοσηρές παρεκκλίσεις. Εξαίσια φιληδονία· κουρασμένη, στερημένη, χωρίς τίποτα τρυφερό, τίποτα εντελώς λογικό… εκφυλισμένη ανθρωπότητα…»

Ο ατομικός εαυτός είναι κοινωνικά κατασκευασμένος από τον πολιτισμό. Αυτό δημιουργεί μια ένταση μεταξύ του εαυτού και της κοινωνίας, και της κοινωνίας και του εαυτού, μεταξύ των αναγκών και επιθυμιών και του δημόσιου και του ιδιωτικού. Το πώς εκπαιδευόμαστε στο να διαπραγματευτούμε αυτές τις αντιφάσεις είναι κρίσιμο για την ατομική και κοινωνική ευημερία.
 Επομένως, η οποιαδήποτε διαμάχη για το ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση του μέλλοντός μας θα πρέπει να ειδωθεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του τι σκοπεύει να πετύχει η κοινωνία μέσω της εκπαίδευσης των νέων.
Τί είναι η γνώση και πώς θα χρησιμοποιηθεί;
Ποια είναι η σχέση μεταξύ της γνώσης και της κατανόησης;
Και ποια είναι η ηθική και οι αξίες που καθορίζουν το πώς χρησιμοποιείται η γνώση;
Αν η γνώση είναι δύναμη, ποια είναι τα προνόμια που απορρέουν από αυτήν και πώς διασφαλίζουμε ότι δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα των άλλων;


Χρησιμοποιώντας τη θεατρική μεταφορά της κλασικής νουβέλας του Στίβενσον «Η παράξενη υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριου Χάιντ», αυτό το μάστερκλας θα διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του εαυτού και της κοινωνίας και της κοινωνίας και του εαυτού.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε βασικές αρχές του εκπαιδευτικού δράματος και θεάτρου όπως είναι η εικόνα, ο ρόλος,  η πράξη-δράση και η χρήση του αντικείμενου ώστε να δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες  εύχρηστο υλικό και πλούσιο σε νοήματα και εργαλεία.


Το master class απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ηθοποιούς, θεατρολόγους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους επιθυμούν  να τον  παρακολουθήσουν  για πρώτη φορά.

Οι συμμετέχοντες στο master class θα έχουν  τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον Chris Cooper να εφαρμόζει στις ομάδες παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας.
Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.
H  διδασκαλία  γίνεται στα αγγλικά.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθούν επίσης διδασκαλίες στα οκτάμηνα θεατρικά εργαστήρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και σε γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο εργαστήρι. 

Ημέρες & ώρες διεξαγωγής  masterclass:

Σάββατο      30/03/2019: 17.00-21.00
Κυριακή       31/03/2019: 11.00-15.00

Σάββατο 06/04/2019: 17.00-21.00
Κυριακή 07/04/2019  11.00-15.00

Διάρκεια σεμιναρίου : 16 ώρες


Αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Κόστος: 160 €


* Για τoν Chris Cooper

Ο Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, έχει διατέλεσει επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk) Γράφει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (ΤΙΕ) και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με νέους ηθοποιούς, δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.  Είναι από τους θεμελιωτές του theatre in education στην Αγγλία, με μεγάλη εμπειρία και υψηλότατης ποιότητας δουλειά, που έχει εμπνεύσει εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Στο κέντρο αυτής της κατεύθυνσης (ΤΙΕ) είναι ο κοινωνικός προβληματισμός και η σκέψη πάνω σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και ο τρόπος που προσεγγίζονται χρησιμοποιώντας  τεχνικές και ασκήσεις θεάτρου με σκοπό να καλλιεργηθεί η δημιουργική φαντασία (imagination in action).Άλλωστε ο θεατρικός συγγραφέας και θεμελιωτής βασικών αρχών της σύγχρονης θεατρικής φιλοσοφίας  και θεωρίας Edward Bond αποτελεί βασικό άξονα θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης για την Big Brum theatre Company  και τον Chris Cooper στον οποίο έχει ο ίδιος εμπιστευτεί την πρώτη παρουσίαση των πολλών έργων του και μάλιστα με την δική του συνεργασία. 


Πληροφορίες- εγγραφές:
Εργαστήρι Θεάτρου - Ξένια Καλογεροπούλου
Ναυάρχου Νικοδήμου 22, (κτίριο Σχολής Χιλλ)
Σταθμός Μετρό: Σύνταγμα
ΗΣΑΠ: Μοναστηράκι
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Τηλ. 210 32 49 829

SITE

e-mail


Facebook:  Εργαστήρι θεάτρου -Ξένια Καλογεροπούλου

Διεύθυνση Εργαστηρίου: Πέγκυ Στεφανίδου- Τσιτσιρίκου
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου