Το Εργαστήρι Θεάτρου -Ξένια Καλογεροπούλου
Οργανώνει
Master Class (για δύο Σαββατοκύριακα)
με τον Chris Cooper*
«... και ούτε υπάρχει τίποτα, μόνο αυτό το ανύπαρχτο»
(Μάκβεθ Ι:3)
Διερευνώντας τη διαδρομή και τα εργαλεία
για να δημιουργήσουμε Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο (TIE, DIE) για παιδιά και εφήβους
με βάση ένα κλασσικό κείμενο.
«Έχει υποστηριχθεί ότι υπάρχουν μόνο τρεις χαρακτήρες στον Μάκβεθ· ο πρωταγωνιστής, η Λαίδη Μάκβεθ και ο Κόσμος. Ο Κόσμος του έργου βρίσκεται σε μια δίνη όπου όλα έχουν έρθει τα πάνω κάτω και σύμφωνα με το κείμενο: «όμορφο το δύσμορφο, δύσμορφο το όμορφο» καθώς και «εδώ έχουν τα χαμόγελα λεπίδες».
Στο επίκεντρο αυτής της φυσικής αναταραχής βρίσκεται ο Λόρδος Μάκβεθ, η Λαίδη Μάκβεθ και οι φιλοδοξίες τους. Στην καρδιά του δράματος βρίσκεται η σχέση μεταξύ του «εαυτού» και της κοινωνίας με χαρακτηριστικό και των δύο αυτών μερών, την διαφθορά. Αυτό δημιουργεί μια πραγματικότητα που βιώνεται ως εφιάλτης.
Αυτή η σπουδαία τραγωδία του Σαίξπηρ που γράφτηκε το 1606 σε μια εποχή έντονης κοινωνικοπολιτικής κρίσης, όπου ο Κόσμος του Μάκβεθ αντηχεί ισχυρά στον κόσμο μας σήμερα σε πολλά επίπεδα. Είναι ένα έργο για το πώς οι άνθρωποι αγγίζουν τα όρια και τα ξεπερνούν με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η υπέρβαση, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τί σημαίνει να είσαι άνθρωπος.
Σε αυτό το masterclass θα διερευνήσουμε το πώς δημιουργούμε θέατρο και δράμα για παιδιά και εφήβους βασιζόμενοι σε ένα κλασικό κείμενο, στην προκειμένη περίπτωση τον Μάκβεθ του Σαίξπηρ. Σκοπός δεν είναι να γίνει μια παθητική μελέτη του έργου και οι συμμετέχοντες δε χρειάζεται καν να γνωρίζουν την ιστορία. Το masterclass θα εστιάσει στους χώρους του δράματος (dramatic sites) και τις καταστάσεις (situations) που προσφέρει το έργο και θα εξετάσει πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε αγγίζοντας το νου και την καρδιά παιδιών και εφήβων να τους ενεργοποιήσουν προς την διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του «εαυτού» και της κοινωνίας· Πώς δημιουργούμε δράμα που αντηχεί τον κόσμο μας σήμερα και την πραγματικότητα της ίδιας της ζωής των παιδιών μας; Πώς μέσα από αυτή την διαδικασία διευκολύνουμε τη δημιουργία νοημάτων (making of meaning); »
Chris Cooper
Το master class απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ηθοποιούς, θεατρολόγους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους επιθυμούν να τον παρακολουθήσουν για πρώτη φορά.
Οι συμμετέχοντες στο master class θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον Chris Cooper να εφαρμόζει στις ομάδες παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας.
Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.
H διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθούν επίσης διδασκαλίες στα οκτάμηνα θεατρικά εργαστήρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και σε γονείς των παιδιών που συμμετέχουν στο εργαστήρι.
Ημέρες & ώρες διεξαγωγής masterclass:
Σάββατο 17/03/2018: 17.00-21.00
Κυριακή 18/03/2018: 11.00-15.00
Σάββατο 24/03/2018: 17.00-21.00
Κυριακή 25/03/2018 11.00-15.00
Διάρκεια σεμιναρίου : 16 ώρες
Αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Κόστος: 160 €
* Για τoν Chris Cooper
Ο Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, έχει διατέλεσει επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk) Γράφει, σκηνοθετεί και παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (ΤΙΕ) και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με νέους ηθοποιούς, δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Είναι από τους θεμελιωτές του theatre in education στην Αγγλία, με μεγάλη εμπειρία και υψηλότατης ποιότητας δουλειά, που έχει εμπνεύσει εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Στο κέντρο αυτής της κατεύθυνσης (ΤΙΕ) είναι ο κοινωνικός προβληματισμός και η σκέψη πάνω σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και ο τρόπος που προσεγγίζονται χρησιμοποιώντας τεχνικές και ασκήσεις θεάτρου με σκοπό να καλλιεργηθεί η δημιουργική φαντασία (imagination in action).Άλλωστε ο θεατρικός συγγραφέας και θεμελιωτής βασικών αρχών της σύγχρονης θεατρικής φιλοσοφίας και θεωρίας Edward Bond αποτελεί βασικό άξονα θεωρητικής και πρακτικής κατεύθυνσης για την Big Brum theatre Company και τον Chris Cooper στον οποίο έχει ο ίδιος εμπιστευτεί την πρώτη παρουσίαση των πολλών έργων του και μάλιστα με την δική του συνεργασία.
Πληροφορίες- εγγραφές:
Εργαστήρι Θεάτρου - Ξένια Καλογεροπούλου
Μελίνας Μερκούρη 54, 11521, Κολωνάκι (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Τηλ. 210 32 49 829
SITE
e-mail
Facebook: Εργαστήρι θεάτρου -Ξένια Καλογεροπούλου
Διεύθυνση Εργαστηρίου: Πέγκυ Στεφανίδου- Τσιτσιρίκου
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου