Για μωρά από 40 ημερών μέχρι τα πρώτα τους δισταχτικά βηματάκια.
Από την Ιωάννα Γεωργαντίδου,
certified yoga birth teacher
Για νήπια...
• Μικρό Εργαστήρι
Για παιδιά 2-4 ετών και γονείς από τη Μάρθα Κλουκίνα,
χορογράφο και χορεύτρια (BA in Dance theatre),
απόφοιτο του Laban Centre for Movement and Dance
του Λονδίνου
Για παιδιά...
• Θεατρικά Εργαστήρια
για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού
από τη Δάφνη Δαυίδ,
ηθοποιό και ψυχολόγο,
ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή
Ακόμα έχει προγραμματιστεί
Μουσικό Εργαστήρι
Για παιδιά 4-6 ετών (Προνήπια – Νήπια - Α’ Δημοτικού)
από την Καλλιόπη Γερμανού ,
μουσικό
Για εφήβους...
• Εργαστήρι για εφήβους
(Β’ Γυμνασίου- A’ Λυκείου)
από τον Δημήτρη Ήμελλο,
ηθοποιό, δάσκαλο υποκριτικής
Θέμα : Η γιαγιά μας η Αθήνα
Και για μεγάλους
•Master class για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ηθοποιούς, θεατρολόγους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων
από τον Chris Cooper,
συγγραφέα, σκηνοθέτη, ηθοποιό,
Καλλιτεχνικό διευθυντή της
Big Brum Theatre in Education Company
• Σεμινάριο για δασκάλους, ηθοποιούς
φοιτητές δραματικών σχολών, θεατρολόγους
και για όσους χρησιμοποιούν το παιχνίδι στην δουλειά τους
από τη Σοφία Πάσχου,
ηθοποιό, μουσικό, Ma in Creative Theatre London,
International school of performing arts
Τα προγράμματα παρουσιάζονται αναλυτικότερα παρακάτω:
Για βρέφη...
• Γιόγκα για μαμάδες με τα μωρά τους
Από την Ιωάννα Γεωργαντίδου
Μια σημαντική εμπειρία που μοιράζεται η μητέρα και το μωρό της που δίνει τη δυνατότητα να ισχυροποιήσουν τον μεταξύ τους δεσμό μέσα από το άγγιγμα, το παιχνίδι, την διασκέδαση, και την επικοινωνία με την υπόλοιπη ομάδα. Ωφέλειες για την μητέρα
- Τονώνει και βοηθά την μήτρα να επανέλθει σταδιακά στην αρχική της μορφή.
- Ανακουφίζει πλάτη , ώμους , αυχένα και περιοχές που δέχονται αυξημένη πίεση λόγω του θηλασμού.
- Οι ασκήσεις αναπνοής (pranayama) οξυγονώνουν , τονώνουν και ξεκουράζουν το νευρικό σύστημα. - Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και ο αυτοέλεγχος της μητέρας στις αλλαγές που βιώνει καθημερινά και στις απαιτήσεις της μητρότητας.
Ωφέλειες για το μωρό - Βελτιώνει την πέψη και τον ύπνο τους και τα βοηθά να είναι λιγότερο ανήσυχα. - Ενεργοποιεί την ανάπτυξη του νευρομυϊκού συστήματος.
Για νήπια...
• Μικρό Εργαστήρι
από τη Μάρθα Κλουκίνα
Μέσα από 8 συναντήσεις τα παιδιά με τους γονείς τους, θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να παρατηρήσουν, να αγγίξουν και να αλληλογνωριστούν, ερεθίζοντας την φαντασία και τη δημιουργικότητα, καλλιεργώντας την σωματική επικοινωνία και εξασκώντας την ικανότητα του σώματος να διδάσκει στο μυαλό.
Για παιδιά...
•Θεατρικά Εργαστήρια
από τη Δάφνη Δαυίδ
Μας λέει η Δάφνη Δαυίδ : «Στο εργαστήρι αυτό, με άξονα μία ιστορία, θα παίξουμε, θα χτίσουμε ρόλους και θα δημιουργήσουμε θεατρικές εικόνες και χώρους. Στόχος μας θα είναι τόσο η εμβάθυνση στη συγκεκριμένη ιστορία αλλά και η κατανόηση του εαυτού, όσο και η χαρά της δημιουργίας και η απελευθέρωση που αυτή προσφέρει».
• Μουσικό Εργαστήρι
από την Καλλιόπη Γερμανού
Ο προγραμματισμός του Εργαστηρίου αυτού αναπτύσσεται τώρα. Περισσότερες πληροφορίες θα υπάρχουν όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Για εφήβους...
• Εργαστήρι για εφήβους
από τον Δημήτρη Ήμελλο
Θέμα : Η γιαγιά μας η Αθήνα
Παρουσιάζοντας αυτό το πρόγραμμα λέει ο Δημήτρης Ήμελλος :
«Ο κύκλος των συναντήσεών μας θα έχει θέμα την πόλη που ζούμε.
Μέσα από, σχετικά με το θέμα μας, λογοτεχνικά κείμενα Ελλήνων συγγραφέων θα ταξιδέψουμε σε όλες τις ηλικίες της πρωτεύουσας από την ίδρυσή της, το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, μέχρι και τις μέρες μας. Βάση μας θα είναι το διήγημα του Κ. Ταχτσή «Η γιαγιά μου η Αθήνα» αλλά και μικρές ιστορίες άλλων συγγραφέων για τις γειτονιές του Θησείου, για την Αθήνα του Όθωνα, του Τρικούπη και των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και για την Αθήνα των γονιών μας ή ακόμα και των παππούδων μας μέσα από τις δικές τους αφηγήσεις. Παράλληλα θα συλλέξουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό και ζωγραφικούς πίνακες από έλληνες ζωγράφους και θα παίξουμε θεατρικά συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω».
Και για μεγάλους
• Master classαπό τον Chris Cooper
Καλλιτεχνικό διευθυντή της
Big Brum Theatre in Education Company
Master Class: Το «Δράμα» Ένας χώρος ανοιχτός σε όλα
Ζούμε σε μια περίοδο όπου συντελούνται βαθιές κοινωνικές αλλαγές. Το συγκεκριμένο master class έχει σκοπό να διερευνήσει το ρόλο που μπορεί να παίξει το « Δράμα» και το Θέατρο σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Η ομάδα θα εμβαθύνει στη θεωρία και την πρακτική του Θεάτρου στην Εκπαίδευση (Theatre in Education ) καθώς και στο έργο του θεατρικού συγγραφέα Edward Bond όπως αυτό εξελίσσεται για πάνω από 15 χρόνια μέσα από τη δουλειά του Big Brum Theatre in Education Company. Είναι μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν και να επαναπροσεγγίσουν το παλιό και το καινούργιο έτσι ώστε μέσα από βιωματικές διαδικασίες να προχωρήσουν μέσα σε αυτόν τον τόσο πλούσιο και ανοιχτό χώρο. Εκεί που το εγώ συναντά το εμείς με εργαλείο την δημιουργική φαντασία.
• Σεμινάριο από τη Σοφία Πάσχου
Θέμα : Γίνεται;
- Γίνεται να ξαναγίνω παιδί;
- Γίνεται να μάθω να παίζω χωρίς να κρίνω, χωρίς να μπλοκάρω τον εαυτό μου;
- Γίνεται να μάθω να έχω ένα ενεργό, ζωντανό σώμα στην τάξη, στη σκηνή;
- Γίνεται να κάνω τα παιδιά στην τάξη να με ακούνε;
- Γίνεται να κάνω το θεατή να με ακούσει;
- Γίνεται να ....................;
Κάποιος είπε: "anything is possible......."
Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί τις απαντήσεις σε ένα σεμινάριο που στόχο έχει να θυμηθούμε το παιχνίδι, να ξαναγίνουμε και πάλι παιδιά.
Ο δάσκαλος, είναι σημαντικό να μάθει να γίνεται παιδί, να μάθει να παίζει χωρίς να κρίνει και να μπλοκάρει τον εαυτό του. Αυτό προκαλεί μια ασφάλεια στο παιδί που έτσι σιγά σιγά ανοίγεται και ακολουθεί τη διαδικασία.
Ο ηθοποιός πολλές φορές ξεχνάει την αρχή της τέχνης του, το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να ξαναβρεί την αφέλεια, την αθωότητα και τη περιέργεια ενός μικρού παιδιού.
· Θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα
DICE — Drama Improves Lisbon Key
Competences in Education—
καθώς και τις Βασικές Αρχές του Δράματος και του Θεάτρου στην Εκπαίδευση
(Drama& Theatre in Education)
όπως διαμορφώνονται στις μέρες μας διεθνώς.
Η παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Πόρτα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 στις 19.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη κράτηση θέσεων στη γραμματεία του Εργαστηρίου: 210 32 49 829 από 7/1.
· Θα διδάξειMaster Class 20 ωρών
(από 27/1έως3/2 2011) που απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooperαλλά και όσους πρόκειται να διδαχθούν από αυτόν για πρώτη φορά.
Οι εγγραφές ξεκινάνε από 8 Δεκεμβρίου 2010, 15.00 μμ.
Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
· Θα διδάξει στα οκτάμηνα θεατρικά εργαστήρια
των παιδιών και των εφήβων
και στα οκτάμηνα σεμινάρια θεατρικής αγωγής
των ενηλίκων του Εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα.
Αναλυτικότερα στοιχεία για την παρουσία του ChrisCooper στην Ελλάδα
Making a World of Difference
Ο Chris Cooper * θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το ερευνητικό πρόγραμμα DICE-Drama Improves Lisbon Key Competences in Education την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 19.00, στο Θέατρο Πόρτα.
Μαζί του στην παρουσίαση αυτή θα είναι η Δρ. Χριστίνα Βασιλοπούλου, Δασκάλα Πρωτοβάθμιας, MA & PhDinDramainEducation.
Το ερευνητικό πρόγραμμα DICE αναφέρεται στην επίδραση που έχει το Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Drama and Theatre in Education) τόσο στη διαδικασία της μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης όσο και στην κοινωνική προσαρμογή των νέων ατόμων.
Χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius και είναι μια καινοτόμος και ουσιαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Παλαιστίνη, από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο τόσο του Εκπαιδευτικού Θεάτρου και Δράματος όσο και του Παιδικού και Νεανικού Θεάτρου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Ο Chris Cooper συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα ως διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company, εκπροσωπώντας το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το πρόγραμμα αποτυπώνεται σε μια Αναλυτική Έκδοση (Policy Paper) και ένα Εκπαιδευτικό Οδηγό (Educational Resource) που έχει επιμεληθείο Chris Cooper και περιλαμβάνει θεωρητικές προσεγγίσεις, πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών και σχεδιασμούς μαθημάτων Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεάτρου από επαγγελματίες διαφόρων χωρών που δραστηριοποιούνται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (και τις δύο εκδόσεις θα τις λάβουν ηλεκτρονικά όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την παρουσίαση).
Τα βασικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον εκπαιδευτικό και θεατρικό κόσμο αλλά και για τους πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς γενικότερα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι : τα παιδιά που παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο μαθήματα Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεάτρου βρέθηκαν να είναι:
·Κατά 13% περισσότερο διαθέσιμα να αποδεχτούν άλλους ανθρώπους ίδιας ή διαφορετικής εθνικότητας
·Κατά 8% περισσότερο διαθέσιμα να ψηφίσουν
·Κατά 11% περισσότερο διαθέσιμα να ασχοληθούν ή να εμπλακούν σε πολιτικά ζητήματα
σε σχέση με τα παιδιά που δεν παρακολουθούν τα αντίστοιχα μαθήματα.
Κατά την παρουσίαση στο ελληνικό κοινό o Chris Cooper θα αναφερθεί λεπτομερώς τόσο στη μεθοδολογία της έρευνας DICEόσο και στα συμπεράσματα που έχουν προκύψει. Στις προθέσεις του είναι να παρουσιάσει ζωντανά παραδείγματα αυτής της μεθοδολογίας συνεργαζόμενος επί σκηνής με παιδιά και εφήβους από το Εργαστήρι του θεάτρου Πόρτα.
Επί πλέον και με αφορμή την παρουσία του στην Ελλάδα θα μπορέσει να μοιραστεί με το κοινό τις βασικές αρχές του Δράματος και Θεάτρου στην Εκπαίδευση (TIE) όπως αυτές διαμορφώνονται στις μέρες μας διεθνώς.
Η παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59),
τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011, στις 19:00 και θα υπάρχει δυνατότητα μετάφρασης στα Ελληνικά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεωνστη γραμματεία του Εργαστηρίου, στο τηλ. 210 32 49 829 από 7/1/2011.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει την υποστήριξη του British Council.
*Ο ChrisCooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός,
Καλλιτεχνικός διευθυντής της BigBrumTheatreinEducationCompany (www.bigbrum.org.uk)
Η ομάδα Θεάτρου στην Εκπαίδευση Big Brum με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Chris Cooper ιδρύθηκε το 1982. Επιδοτούμενο από το Arts Council της Αγγλίας παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου.
Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στο χώρο του θεάτρου στην εκπαίδευση και του θεάτρου για νέους και τα μέλη του έχουν συνεργαστεί με νέους, ηθοποιούς,δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά είναι αντίστοιχες ομάδες στην Ουγγαρία και στη Γαλλία και οργανισμοί όπως το Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα στην Αθήνα και το Ίδρυμα Qattan στη Ραμάλα. Η ομάδα συνεχίζει να φιλοξενεί κάθε χρονιά επισκέπτες από όλο τον κόσμο δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την δουλειά τους και να παρακολουθήσουν τις πρόβες και τα προγράμματα που κάνουν με τους νέους.
Το Εργαστήρι Θέατρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου
οργανώνει Master Class
με τον Chris Cooper
Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο τη συνεργασία μας με την Big Brum Theatre in Education Company και τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Chris Cooper, ώστε η φιλοσοφία αλλά και η πρακτική του DramaandTheatre in Education να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας. Γι αυτό και θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να επιμορφωθούν κατάλληλα εκείνοι οι άνθρωποι που αναζητούν εργαλεία και τρόπους ώστε να κάνουν το εκπαιδευτικό τους έργο περισσότερο αποτελεσματικό και πιο ουσιαστικό.
Το masterclass απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον ChrisCooper αλλά και όσους πρόκειται να επιμορφωθούν από αυτόν για πρώτη φορά. Οίδιοςλέει:
“For Master class: Drama, a very public space. We are living in a period of profound social change. This master class will explore the role of drama and theatre in an ever changing world. The class will explore the theory and practice of theatre in education and the dramaturgy of the playwright Edward Bond as developed in the work of Big Brum TIE Company for over 15 years. It will be an opportunity for participants to acquaint and reacquaint themselves with the old and the new, to practically step into this public space, where self meets society through the use of the imagination.”
“Η αφετηρία μπορεί να είναι: παραμύθι, ποίημα,
θεατρική παράσταση, ταινία, μια φωτογραφία,
ένα έργο ζωγραφικής, ένα μουσικό κομμάτι,
ένα ιστορικό γεγονός, μία είδηση, ένα αντικείμενο,
μια λέξη, ένα κομμάτι από κάποιο γράμμα που
βρέθηκε σκισμένο…
Ο προορισμός είναι πάντα ίδιος: το παιδί να γνωρίσει
και να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο που το
περιβάλλει, έτσι ώστε να βρει τη δική του θέση μέσα
σε αυτόν”.
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου
Διευθύντρια Εργαστηρίου Πόρτα
Έκφραση, Δημιουργική Φαντασία, Δράση,
ένα Παιχνίδι, μία Πόρτα
Το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου λειτουργεί για έκτη χρονιά φέτος, προσφέροντας προγράμματα θεατρικής αγωγής και εκπαίδευσης σε παιδιά και ενήλικες.
Κύριος στόχος η καλλιέργεια της επικοινωνίας και η ενθάρρυνση της έκφρασης.
Ο χώρος, απέναντι στο πράσινο του Λυκαβηττού, βοηθάει στο εγχείρημα καθώς είναι ολοκαίνουργιος, φωτεινός και χαρούμενος. Η δανειστική βιβλιοθήκη, μοναδική στο είδος της, διαθέτει εξειδικευμένους τίτλους- αγγλικούς, αμερικάνικους και ελληνικούς- καθώς και οπτικό και ηχητικό υλικό, χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πολλών εκδοτικών οίκων.
Το Εργαστήρι, έχοντας σύμμαχο τα έξι χρόνια πολύτιμης εμπειρίας του, συνεργάζεται με αξιόλογους και καταρτισμένους ειδικούς από το χώρο της εκπαίδευσης και της τέχνης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έτσι, προσφέρει προγράμματα υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και των ενηλίκων.
Πρόγραμμα Εργαστηρίου
Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου εμπλουτίζεται κάθε χρόνο,
αγγίζοντας νέες ενότητες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι πλέον οι εξής:
Θεατρικά Εργαστήρια οκτάμηνης διάρκειας (Οκτώβριος - Μάιος)
για παιδιά και εφήβους (από Νηπιαγωγείο - Λύκειο)
Οι εγγραφές πραγματοποιούνται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής οκτάμηνης διάρκειας
(Οκτώβριος - Μάιος)
για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους
αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση
στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων.
Οι εγγραφές πραγματοποιούνται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Μικρό εργαστήρι
για παιδιά 2 έως 4 ετών και γονείς
(α. Οκτώβριο - Δεκέμβριο και β. Ιανουάριο - Μάρτιο)
Οι εγγραφές πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο:
α) τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και β) από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Δίμηνα Εργαστήρια
για παιδιά και ενήλικες
(τέλος Ιανουαρίου - μέσα Μαρτίου)
Οι εγγραφές ξεκινούν από τα μέσα Δεκεμβρίου.
«Κάνοντας θέατρο για παιδιά»
σεμινάριο για ηθοποιούς
(Μάιος)
Οι εγγραφές ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου.
Μόνιμα διδάσκουν οι:
Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Πόρτα.
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου, εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education) και διευθύντρια του Εργαστηρίου.
Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ inDance Theatre), απόφοιτος του LabanCentreforΜovementand Danceτου Λονδίνου.
Δάφνη Δαυίδ, ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτησηστα σεμινάρια του Εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα.
Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης η μόνιμη συνεργασία του Εργαστηρίου με τον Chris Cooper, καλλιτεχνικό διευθυντή της BigBrumTheatreinEducationCompanyκαι πρωτοπόρο σε θέματα που αφορούν στο Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Στα έξι χρόνια λειτουργίας του Εργαστηρίου έχουν διδάξει επίσης οι:
Αικατερίνη Αντωνακάκη με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου,
Antony Haddon με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου, Saartje Oldenburg με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας,
Suzanne Lebeau με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»,
Chris Cooper με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»,
Σοφία Πάσχου σε συνεργασία με το LISPA(LondonInternationalSchoolofPerformingArts) και την υποστήριξη της ομάδας LeepDeLune (TheatreforChildren).
“Η αφετηρία μπορεί να είναι: παραμύθι, ποίημα,
θεατρική παράσταση, ταινία, μια φωτογραφία,
ένα έργο ζωγραφικής, ένα μουσικό κομμάτι,
ένα ιστορικό γεγονός, μία είδηση, ένα αντικείμενο,
μια λέξη, ένα κομμάτι από κάποιο γράμμα που
βρέθηκε σκισμένο…
Ο προορισμός είναι πάντα ίδιος: το παιδί να γνωρίσει
και να καταλάβει τον εαυτό του και τον κόσμο που το
περιβάλλει, έτσι ώστε να βρει τη δική του θέση μέσα
σε αυτόν”.
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου
Διευθύντρια Εργαστηρίου Πόρτα
Έκφραση, Δημιουργική Φαντασία, Δράση,
ένα Παιχνίδι, μία Πόρτα
Το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου λειτουργεί για έκτη χρονιά φέτος, προσφέροντας προγράμματα θεατρικής αγωγής και εκπαίδευσης σε παιδιά και ενήλικες.
Κύριος στόχος η καλλιέργεια της επικοινωνίας και η ενθάρρυνση της έκφρασης.
Ο χώρος, απέναντι στο πράσινο του Λυκαβηττού, βοηθάει στο εγχείρημα καθώς είναι ολοκαίνουργιος, φωτεινός και χαρούμενος. Η δανειστική βιβλιοθήκη, μοναδική στο είδος της, διαθέτει εξειδικευμένους τίτλους- αγγλικούς, αμερικάνικους και ελληνικούς- καθώς και οπτικό και ηχητικό υλικό, χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πολλών εκδοτικών οίκων.
Το Εργαστήρι, έχοντας σύμμαχο τα έξι χρόνια πολύτιμης εμπειρίας του, συνεργάζεται με αξιόλογους και καταρτισμένους ειδικούς από το χώρο της εκπαίδευσης και της τέχνης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έτσι, προσφέρει προγράμματα υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών και των ενηλίκων.
Πρόγραμμα Εργαστηρίου
Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου εμπλουτίζεται κάθε χρόνο,
αγγίζοντας νέες ενότητες της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι πλέον οι εξής:
Θεατρικά Εργαστήρια οκτάμηνης διάρκειας (Οκτώβριος - Μάιος) για παιδιά και εφήβους (από Νηπιαγωγείο - Λύκειο) Οι εγγραφές πραγματοποιούνται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής οκτάμηνης διάρκειας (Οκτώβριος - Μάιος) για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.
Μικρό εργαστήρι για παιδιά 2 έως 4 ετών και γονείς (α. Οκτώβριο - Δεκέμβριο και β. Ιανουάριο - Μάρτιο) Οι εγγραφές πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο: α) τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο και β) από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Δίμηνα Εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες (τέλος Ιανουαρίου - μέσα Μαρτίου) Οι εγγραφές ξεκινούν από τα μέσα Δεκεμβρίου.
«Κάνοντας θέατρο για παιδιά» σεμινάριο για ηθοποιούς (Μάιος) Οι εγγραφές ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου.
Μόνιμα διδάσκουν οι:
Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Πόρτα.
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου, εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education) και διευθύντρια του Εργαστηρίου.
Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ inDance Theatre), απόφοιτος του LabanCentreforΜovementand Danceτου Λονδίνου.
Δάφνη Δαυίδ, ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή φοίτησηστα σεμινάρια του Εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα.
Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης η μόνιμη συνεργασία του Εργαστηρίου με τον Chris Cooper, καλλιτεχνικό διευθυντή της BigBrumTheatreinEducationCompanyκαι πρωτοπόρο σε θέματα που αφορούν στο Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Στα έξι χρόνια λειτουργίας του Εργαστηρίου έχουν διδάξει επίσης οι:
Αικατερίνη Αντωνακάκη με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, Antony Haddon με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου,
Saartje Oldenburg με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας, Suzanne Lebeau με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Chris Cooper με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Σοφία Πάσχου σε συνεργασία με το LISPA(LondonInternationalSchoolofPerformingArts) και την υποστήριξη της ομάδας LeepDeLune (TheatreforChildren).