Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Ο Chris Cooper στην ΕλλάδαΤο Εργαστήρι 

Θεάτρου Πόρτα- 

Ξένια Καλογεροπούλου

καλεί 

για τρίτη συνεχή χρονιά 

στην Ελλάδα

τον Chris Cooper,

καλλιτεχνικό διευθυντή  
της  

Big Brum Theatre 

in Education Company

και πρωτοπόρο σε θέματα 

που αφορούν
 

στο Θέατρο 

στην Εκπαίδευση


Ο Chris Cooper

· Θα παρουσιάσει  για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα
DICE
— Drama Improves Lisbon Key
Competences in Education
καθώς και τις Βασικές Αρχές του Δράματος και του Θεάτρου στην Εκπαίδευση
(Drama & Theatre in Education)
όπως διαμορφώνονται στις μέρες μας διεθνώς.  
 
 Η παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Πόρτα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 στις  19.00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη κράτηση θέσεων στη γραμματεία του Εργαστηρίου:  210 32 49 829 από 7/1.

· Θα διδάξει Master Class 20 ωρών
(από 27/1
 έως 3/2 2011) που απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους πρόκειται να διδαχθούν από αυτόν για πρώτη φορά.

Οι εγγραφές ξεκινάνε από 8 Δεκεμβρίου 2010, 15.00 μμ.
Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

· Θα διδάξει στα οκτάμηνα θεατρικά εργαστήρια
των παιδιών και των εφήβων
και στα οκτάμηνα σεμινάρια θεατρικής αγωγής 
των ενηλίκων του Εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα. 
   

Αναλυτικότερα στοιχεία για την παρουσία του
Chris Cooper στην Ελλάδα 

Making a World of DifferenceΟ Chris Cooper * θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το ερευνητικό πρόγραμμα DICE-Drama Improves Lisbon Key Competences in Education την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 19.00, στο Θέατρο Πόρτα.
Μαζί του στην παρουσίαση αυτή θα είναι η Δρ. Χριστίνα Βασιλοπούλου
Δασκάλα Πρωτοβάθμιας, MA & PhD in Drama in Education.

Το ερευνητικό πρόγραμμα DICE αναφέρεται στην επίδραση που έχει το Δράμα και το Θέατρο στην Εκπαίδευση (Drama and Theatre in Education) τόσο στη διαδικασία της μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης όσο και στην κοινωνική προσαρμογή των νέων ατόμων.
Χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius και είναι μια καινοτόμος και ουσιαστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια σε δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Παλαιστίνη, από επαγγελματίες  που δραστηριοποιούνται στο χώρο τόσο του Εκπαιδευτικού Θεάτρου και Δράματος όσο και του Παιδικού και Νεανικού Θεάτρου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ο Chris Cooper συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα ως διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company, εκπροσωπώντας το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα αποτυπώνεται σε μια Αναλυτική Έκδοση (Policy Paper) και ένα Εκπαιδευτικό Οδηγό (Educational Resource) που έχει επιμεληθεί ο Chris Cooper και περιλαμβάνει θεωρητικές προσεγγίσεις, πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών και σχεδιασμούς μαθημάτων Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεάτρου από επαγγελματίες διαφόρων χωρών που δραστηριοποιούνται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (και τις δύο εκδόσεις θα τις λάβουν ηλεκτρονικά όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την παρουσίαση).

Τα βασικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον εκπαιδευτικό και θεατρικό κόσμο αλλά και για τους πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς γενικότερα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι : τα  παιδιά που παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο μαθήματα Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεάτρου βρέθηκαν να είναι:
·        Κατά 13% περισσότερο διαθέσιμα να αποδεχτούν άλλους ανθρώπους ίδιας ή διαφορετικής εθνικότητας
·        Κατά 8% περισσότερο διαθέσιμα να ψηφίσουν
·        Κατά 11% περισσότερο διαθέσιμα να ασχοληθούν ή να εμπλακούν σε πολιτικά ζητήματα 
σε σχέση με τα παιδιά που δεν παρακολουθούν τα αντίστοιχα μαθήματα.

Κατά την παρουσίαση στο ελληνικό κοινό o Chris Cooper θα αναφερθεί λεπτομερώς τόσο στη μεθοδολογία της έρευνας DICE όσο και στα συμπεράσματα που έχουν προκύψει. Στις προθέσεις του είναι να παρουσιάσει ζωντανά παραδείγματα αυτής της μεθοδολογίας συνεργαζόμενος επί σκηνής με παιδιά και εφήβους από το Εργαστήρι του θεάτρου  Πόρτα.

Επί πλέον και με αφορμή την παρουσία του στην Ελλάδα  θα μπορέσει να μοιραστεί με το κοινό τις βασικές αρχές του Δράματος και Θεάτρου στην Εκπαίδευση (TIE) όπως αυτές διαμορφώνονται στις μέρες μας διεθνώς.

Η παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59),
 τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011, στις 19:00  
και θα υπάρχει δυνατότητα μετάφρασης στα Ελληνικά.
Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στη γραμματεία του Εργαστηρίου, στο  τηλ. 210 32 49 829 από 7/1/2011.

 Η πρωτοβουλία αυτή έχει την υποστήριξη του British Council.Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός,
Καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk)
Η ομάδα Θεάτρου στην Εκπαίδευση Big Brum με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Chris Cooper ιδρύθηκε το 1982. Επιδοτούμενο από το Arts Council της Αγγλίας παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου.
Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στο χώρο του θεάτρου στην εκπαίδευση και του θεάτρου για νέους και τα μέλη του έχουν συνεργαστεί με νέους, ηθοποιούς, δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτά είναι αντίστοιχες ομάδες στην Ουγγαρία και στη Γαλλία και οργανισμοί όπως το Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα στην Αθήνα και το Ίδρυμα Qattan στη Ραμάλα. Η ομάδα συνεχίζει να φιλοξενεί κάθε χρονιά επισκέπτες από όλο τον κόσμο δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν την δουλειά τους και να παρακολουθήσουν τις πρόβες και τα προγράμματα που  κάνουν με τους νέους.

Το Εργαστήρι 
Θέατρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου
οργανώνει Master Class
με τον Chris Cooper


Μία από τις βασικές μας επιδιώξεις είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο  τη συνεργασία μας με την Big Brum Theatre in Education Company και τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Chris Cooper, ώστε η φιλοσοφία αλλά και η πρακτική του Drama and Theatre in Education να μπει σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας. Γι αυτό και θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο  να επιμορφωθούν κατάλληλα εκείνοι οι άνθρωποι που αναζητούν εργαλεία και τρόπους ώστε να κάνουν το εκπαιδευτικό τους έργο περισσότερο αποτελεσματικό και πιο ουσιαστικό.  

Το master class απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους και   όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους πρόκειται να επιμορφωθούν από αυτόν για πρώτη φορά. Ο ίδιος λέει:

“For Master class: Drama, a very public space.
We are living in a period of profound social change. This master class will explore the role of drama and theatre in an ever changing world. 

The class will explore the theory and practice of theatre in education and the dramaturgy of the playwright Edward Bond as developed in the work of Big Brum TIE Company for over 15 years. It will be an opportunity for participants to acquaint and reacquaint themselves with the old and the new, to practically step into this public space, where self meets society through the use of the imagination.”

Master Class με τον Chris Cooper

-H  διδασκαλία  θα γίνει στα αγγλικά-

Διάρκεια: 20 ώρες

Πότε: Πέμπτη  27/1 /2011 17.30-21.30
          Κυριακή 30/1/2011 17.30-21.30
Τρίτη 1/2/ 2011, 17.30-21.30
Τετάρτη 2/2/2011 17.30-21.30
Πέμπτη 3/2/2011 17.30-21.30


ΠουΕργαστήρι θεάτρου Πόρτα- Ξένια Καλογεροπούλου,
Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι,
(πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο,
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής).
Τηλ.  210 32.49.829.
Facebook: ΠΟΡΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου. 


Έναρξη Εγγραφών: Τετάρτη 8/12/2010, 15.00-19.00.
Αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του Master Class σε όλους τους συμμετέχοντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου