Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα μοναδικό στο είδος του θεατρικό εργαστήρι

Επτά χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει πια το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου που αποτελεί την εκπαιδευτική έκφραση της Μικρής Πόρτας και που διευθύνει η εκπαιδευτικός θεάτρου, Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education).
Από τη σχολική χρονιά 2009-2010 το Εργαστήρι στεγάζεται σε έναν ολοκαίνουργιο χώρο, που βλέπει στο πράσινο του Λυκαβηττού. Διαμορφωμένο  από τον σκηνογράφο – αρχιτέκτονα Αντώνη Δαγκλίδη  περιλαμβάνει δύο αυτόνομες αίθουσες διδασκαλίας, τη γραμματεία, το χώρο της βιβλιοθήκης και έναν μικρό εσωτερικό κήπο. Φωτεινός και χαρούμενος, ο χώρος σχεδιάστηκε ώστε να εξυπηρετεί εργονομικά αλλά και ουσιαστικά κάθε τωρινή αλλά και μελλοντική λειτουργία του Εργαστηρίου

Τα προγράμματα

Με πλήρη επίγνωση των  δυσκολιών της εποχής μας και κυρίως της χώρας μας, προγραμματίσαμε τη λειτουργία του Εργαστηρίου για τη φετινή χρονιά. 
Η απάντησή μας στη γενικευμένη κρίση είναι μία : 
 να κρατάμε συνεχώς υψηλό το επίπεδο σπουδών, αναζητώντας πρωτοπόρες και σύγχρονες ιδέες και τάσεις από το χώρο της θεατρικής και καλλιτεχνικής αγωγής. Και ο τρόπος που το επιδιώκουμε  είναι η επιλογή αξιόλογων και αυστηρά εξειδικευμένων συνεργατών με εμπειρία, ενεργό δράση και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα και όσο και στο εξωτερικό.
Έτσι, οι βασικές για εμάς ενότητες  που συνθέτουν το πρόγραμμα σπουδών  των οκτάμηνων τμημάτων περιλαμβάνουν : 
τον κύκλο προσαρμογής και καλλιέργειας της δυναμικής της ομάδας και του ατόμου μέσα από δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, παιχνίδια ρόλων και ιστορίες-παραμύθια επιλεγμένα για αυτό το σκοπό. Τον κύκλο της εμβάθυνσης, επεξεργασίας ιδεών και σκέψεων μέσα από την εκπαιδευτική διάσταση του «Δράματος»  και το Θέατρο. Τον κύκλο της κινητικής έκφρασης και του ρυθμού του λόγου και της κίνησης. Για τα μικρότερα παιδιά εντάξαμε, επιπλέον,   ειδική μουσικοκινητική ενότητα,  ενώ για τα μεγαλύτερα , κύκλους που αφορούν στην σκηνογραφία, την ενδυματολογία, την λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Όλα αυτά μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένα μαθήματα βιωματικής προσέγγισης και πάντα από συνεργάτες εξειδικευμένους και ενεργούς στον κάθε τομέα.


Έτσι δημιουργήσαμε :

Προγράμματα για….
βρέφη...
·     Μασάζ   και Γιόγκα για μωρά με τις μαμάδες τους
                Για μωρά από 40 ημερών…
                    
aπό την Florence Lalanne
infant massage & baby yoga instructor

 
νήπια...
·        Μικρό Εργαστήρι
             Για παιδιά 2-4 ετών και γονείς
από τη Μάρθα Κλουκίνα,
χορογράφο και χορεύτρια  
(BA in Dance theatre),
απόφοιτο του Laban Centre for Movement and Dance  
μετεκπαιδευόμενη στο Άμστερνταμ στη μέθοδο Childspace
 Developmental monitoring for babiesπαιδιά και εφήβους...*
·        Θεατρικά Εργαστήρια οκτάμηνης διάρκειας
(Οκτώβριος - Μάιος)
Από προνήπια μέχρι μαθητές Λυκείου 
           


μεγάλους…*
·        Σεμινάρια θεατρικής Αγωγής οκτάμηνης διάρκειας
(Οκτώβριος – Μάιος)
            για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων,
θεατρολόγους, ηθοποιούς  
αλλά και για όσους χρησιμοποιούν
τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους 
με ομάδες παιδιών και εφήβων * Στη νέα χρονιά, στα οκτάμηνα εργαστήρια παιδιών και εφήβων καθώς και στα σεμινάρια ενηλίκων θα διδάξουν οι:
Ξένια Καλογεροπούλου, ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Πόρτα
Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου, νηπιαγωγός, εκπαιδευτικός θεάτρου (ΜΑ in Drama in Education) και διευθύντρια του Εργαστηρίου
Chris Cooper, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (England)
Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος και χορεύτρια (ΒΑ in Dance Theatre), απόφοιτος του Laban Centre for Μovement and Dance του Λονδίνου
Σοφία Πάσχου,ηθοποιός, μουσικός, Pedagogical Teatcher training in Creative Theatre, Ma in Creative Theatre  - σε συνεργασία με τη LISPA (London International School of Performing Arts)
Δάφνη Δαυίδ, ηθοποιός και ψυχολόγος, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή  φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του  Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Αφροδίτη Σορώτου, θεατρολόγος, μεταπτυχιακό στο θέατρο &εκπαίδευση Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών και φοίτηση τριετούς διάρκειας στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του  Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Φλώρα Σπύρου, εκπαιδευτικός-ηθοποιός, ειδικευμένη στη Θεατρική Αγωγή μετά από διετή  φοίτηση στα σεμινάρια θεατρικής αγωγής του  Εργαστηρίου του θεάτρου Πόρτα
Αιμιλία Μπαντούνα, εικαστικός και εκπαιδευτικός της Αισθητικής Αγωγής ,  διευθύντρια του Εργαστηρίου Τέχνης Μπλε Τελεία, συνεργάτιδα για πέντε χρόνια - του Atelier des enfants του Κέντρου G.Pompidou και υπεύθυνης - για τέσσερα χρόνια - του Εθνικού Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων( YΠΠΟ)
Αντώνης Δαγκλίδης, αρχιτέκτονας, σκηνογράφος, ενδυματολόγος
Τριάδα Παπαδάκη, ενδυματολόγος
Καλλιόπη Γερμανού, μουσικός
Αλίκη Ευγενίου, μουσικοπαιδαγωγός, (Med University of Exeter)

Η βιβλιοθήκη μας 
Σημαντικό ρόλο στη δουλειά μας παίζει και η βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου.
 Μοναδική στο είδος της, η δανειστική μας βιβλιοθήκη,  στήθηκε με ειδική γνώση και μεράκι και πραγματοποιήθηκε χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».   Περιλαμβάνει  βιβλία σχετικά με το θέατρο στην εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, το χορό, τα εικαστικά, την παιδαγωγική , την ψυχολογία, το παραμύθι, τη λογοτεχνία  κλπ.
Τα βιβλία αυτά- κυρίως αγγλόφωνα- δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα σε άλλες βιβλιοθήκες  αλλά ούτε και σε κανένα βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα. Υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μας όπου, σε συνδυασμό με ανάλογο οπτικό και ακουστικό υλικό σε DVD και CD, προσφέρουν  σπάνια εκπαιδευτικά και πνευματικά εφόδια σε όσους φοιτούν στο Εργαστήρι  αλλά και στους αποφοίτους του.
Το υπάρχον υλικό  αποτελεί ήδη μια γερή βάση η οποία διευρύνεται συνεχώς. Εκδοτικοί οίκοι έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν τίτλους που εντάσσονται στη θεματολογία της, όπως: Άγκυρα, Άγρα, Αερόστατο, Ελληνικά Γράμματα,  Ερευνητές, Ερμής, Εστία, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., Γκοβόστης, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο, Καστανιώτης, Κάστωρ, Κέδρος, Λιβάνης, Μεταίχμιο, Μουσείο Μπενάκη, Παπαδόπουλος, Πατάκης, Gutenberg/ Τυπωθήτω, Libro, καθώς και συγγραφείς ή άλλοι φίλοι του Εργαστηρίου.

 Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου
Διεύθυνση Εργαστηρίου: Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου Μελίνας Μερκούρη 54, 115 21, Κολωνάκι, (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο)
Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Υπεύθυνη προβολής: Γιάννα Καμπουρίδου
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου
http://www.portatheatre.gr/ email: portastu@otenet.gr, portastu@gmail.com
Facebook: ΠΟΡΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 
http://portaergastiri.blogspot.com/


Για πληροφορίες και εγγραφές στο τηλ. 210 32.49.829


 
Το Εργαστήρι στην προσπάθεια του να βοηθήσει τις οικογένειες των παιδιών  και τους ενήλικες που φοιτούν, προσφέρει εκπτώσεις στις περισσότερες κατηγορίες των τμημάτων του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου